Software 2020-07-14T13:42:52+00:00

Software

 

Om te kunnen printen met een 3Dprinter is er naast filamenten ook 3D software nodig waarin je een object kan ontwerpen om vervolgens in driedimensionaal te printen.

 

Om je wegwijs te maken tussen de verschillende programma’s die er zijn voor het ontwerpen van 3D objecten hebben wij de meest populaire programma’s op een rijtje gezet met daarbij advies voor welk onderwijs het desbetreffende programma aangeraden is.

3D print software in het onderwijs

Beginnen met 3D printen kan gemakkelijk door op het internet een 3D object te downloaden en vervolgens door de printer te laten printen. Is dit gelukt? Dan is vaak de volgende stap het zelf ontwerpen van een object of voorwerp. Dit doe je met een 3D software pakket.

Welke software past bij welk onderwijs?

Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van de softwareprogramma’s die wij adviseren per onderwijsniveau. Dit advies geldt voor een gemiddelde leerling en is afhankelijk van de ervaring met 3D printen en ontwerpsoftware. Hebben leerlingen in de bovenbouw of in het voortgezet onderwijs nooit eerder een 3D ontwerp gemaakt? Start dan met een makkelijker programma zodat ze kennis kunnen maken met 3D printing.

vergelijk 3d ontwerp software onderwijs

Kleuterschool – Voor kleuters is er eigenlijk maar één 3D programma dat erg gemakkelijk werkt, namelijk Doodle 3D. Dit is een soort tekenpakket voor de iPad waarbij 2D tekeningen omgezet worden naar 3D creaties.

 

Onderbouw – Ook in de onderbouw wordt er meestal gebruik gemaakt van Doodle 3D. Soms kan 123D Sculpt extra mogelijkheden bieden bij een complexer ontwerp.

 

Middenbouw – 123D Sculpt is een perfect programma voor de middenbouw. Het programma biedt ruime mogelijkheden en is redelijk gemakkelijk in gebruik. Wil je toch meer mogelijkheden? Dan is Tinkercad een goed alternatief. Tinkercad is gemakkelijk te gebruiken. Erg laagdrempelig en snel resultaat.

 

Bovenbouw/Voortgezet – Sketchup en Solidworks zijn in dit onderwijs de beste programma’s. Deze professionele 3D pakketten hebben ongekende mogelijkheden. Het vergt dan ook wat tijd om deze software onder de knie te krijgen.