Verbruiksmaterialen 2018-09-26T18:39:11+00:00

Wanneer je wilt gaan 3D printen is het natuurlijk ook nodig om verbruiksmaterialen te hebben. Deze verbruiksmaterialen worden ook wel filamenten genoemd, dit kan je vergelijken met inkt voor een normale 2D printer. Filament is de kunststof die wordt gebruikt om 3D objecten mee te printen. Welke filamenten zijn het beste? En welke verschillende soorten zijn er allemaal? Lees verder om alles te weten te komen over filamenten.

Wat is een filament?

Een filament is de kunststof die wordt gebruikt door de 3D printer om objecten mee te printen. Filamenten zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren, soorten en diktes. Iedere 3D printer werkt met een andere dikte filament. Zo werkt de een bijvoorbeeld met een filament met een dikte van 1,75 mm, waar de ander werkt met een filament van 3 mm. Wij, van Onderwijs3d.nl, adviseren je graag welk filament je nodig hebt bij welke printer.

PLA of ABS?

De twee meest gebruikte filamenten zijn PLA en ABS. Daarnaast zijn er nog een aantal andere soorten filament, waaronder HIPS, TPE, Nylon en nog veel meer. Als school zal je vooral gebruik maken van PLA en/of ABS. De meeste 3D-printers kunnen zowel met PLA als ABS printen. Beide kunststoffen hebben zo hun voor- en nadelen, daarom hebben wij de verschillende eigenschappen hieronder op een rijtje gezet.

PLA

  • PLA geeft geen schadelijke en/of stinkende dampen tijdens het printen.
  • PLA geprinte objecten glansen meer en hebben meer details dan een ABS geprint object.
  • PLA is biologisch afbreekbaar. ABS is minder milieuvriendelijk.
  • In tegenstelling tot ABS kan een PLA op een koude ondergrond geprint worden zonder dat het vervormd
pla 3d filamenten
Bestel PLA >>

ABS

  • ABS is flexibeler, waardoor het minder snel breekt dan PLA.
  • ABS heeft een langere levensduur.

Als je kijkt naar bovenstaande voordelen adviseren wij aan scholen om altijd te kiezen voor PLA. Deze keuze wordt met name gemotiveerd omdat er met PLA geen stinkende en/of schadelijke dampen vrijkomen. Dat PLA biologisch afbreekbaar is, is ook een groot voordeel ten opzichte van ABS. Wanneer je op zoek bent naar een net wat steviger soort materiaal, dan kan je alsnog kiezen voor ABS.

abs 3d filamenten
Bestel ABS >>

Andere soorten filament

Naast de meest gebruikte filamenten ABS en PLA zijn er nog veel meer verbruiksmaterialen op de markt. Waaronder Woodfill, HIPS, PVA, TPE, Nylon en nog veel meer. Nylon is een van de sterkste materialen die je kan gebruiken. Wanneer je onderdelen van een project, bijvoorbeeld een tandwiel, wilt printen wordt meestal Nylon gebruikt. Wil je hoge kwaliteit filamenten uit Nederland kopen voor de beste prijs? Op goedkope3dfilamenten.nl vind je een ruim aanbod aan de beste filamenten.

Bestel speciaal filament