Veiligheid van het gebruik van 3d printers in de klas 2018-09-27T19:49:28+00:00

Wanneer je gebruik maakt van een 3D-printer in het klaslokaal wil je natuurlijk dat dit veilig gebeurd. Uit recent onderzoek van Illinois Institue of Technology is gebleken dat 3D printing schadelijker is dan eerder werd gedacht. Hoe schadelijk het printen nou eigenlijk is is natuurlijk wel afhankelijk van het filament en de 3D printer. Tijdens het printen komen er bepaalde stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn. Factoren die dit beoordelen zijn onder andere het gebruikte filament, filter/afzuiging en het model 3D-printer. Zeker 3D-printers met grondstof PLA of ABS stoten veel ultrafijnstof uit. Hoge concentraties hiervan zijn een gezondheidsrisico.

Het is daarom belangrijk om altijd de 3D-printer te plaatsen in een goed geventileerde ruimte en te kiezen voor een 3D-printer met filter. De Cubicon 3D-printer heeft een ingebouwde filter. Voor de 3D-printers van Ultimaker en Prusa is een 3d printer enclosure een goede oplossing.

Hoe schadelijk is 3D printen?

Oudere onderzoeken konden geen harde bewijzen vinden dat 3D printing schadelijk is. Echter in het nieuwe onderzoek dat wetenschappers van Illinois Institue of Technology onlangs hebben opgezet is gebleken dat 3D-printing inderdaad schadelijk is, waarschijnlijk schadelijker dan dat men eerder had vermoed. Echter is 3D printen pas schadelijk als er intensief wordt geprint, weinig tot geen ventilatie aanwezig is, schadelijke filamenten en/of een 3D-printer zonder filter wordt gebruikt.

Filament soorten test

Tijdens het onderzoek zijn er een aantal filamenten getest, waaronder PLA, HIPS, ABS, Laybrick, PCTPE, Nylon en Laywood filament. Het printen met deze filament soorten zorgt ervoor dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Het gaat hier om ultrafijne stoffen, die niet direct schadelijk zijn als er geprint wordt in een goed geventileerde ruimte. Is de ventilatie niet voldoende in de ruimte waar geprint wordt? Dan kunnen deze stoffen schadelijker zijn.

De meeste ultrafijne stoffen kwamen tijdens het onderzoek vrij met het printen van HIPS, PCTPE, Laybrick, Nylon en Laywood. In mindere mate kwamen er stoffen vrij wanneer er geprint werd met ABS. Maar wanneer er intensief geprint wordt, dan is ABS de meest schadelijke filament soort. Ook heeft het onderzoek uitgewezen dat PLA schoner is dan eerder werd vernomen. De meeste consumenten en scholen maken dan ook gebruik van PLA.

Veiliger 3D printen

Op het moment dat je gaat 3D printen is het belangrijk om rekening te houden met deze factoren. Allereerst is het belangrijk dat je zorgt voor een ruime met voldoende ventilatie. Wanneer het gaat om enkele 3D-printers dan is het regelen van de voldoende ventilatie gemakkelijk. Bij een groot aantal printers is het belangrijker om goed te bedenken hoe je de ruimte voldoende kan ventileren. Daarbij is het ook belangrijk om te kiezen voor een 3D-printer die de uitstoot van dampen kan bepalen en inperken. Cubicon 3D-printers hebben een ingebouwde filter, waardoor ze uitermate veilig zijn. Zeer geschikt voor scholen. Voor de modellen van Ultimaker en Prusa is het belangrijk om gebruik te maken van een 3d printer enclosure.